În așteptarea celei de-a opta ediții a Romanian Design Week, care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, am decis să vă prezentăm o parte dintre proiectele ce vor putea fi văzute în expoziția Antifragile. Aceasta va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația actuală cauzată de pandemie.
Astăzi vorbim cu Levente Benedek despre proiectul Jurnal de virus.
- Cum a fost pentru tine experiența de a lucra la un proiect ale cărui rezultate sunt transmise către public în timp real? Este primul proiect de acest gen la care ai participat?
Da, este primul meu proiect de acest gen. Adevărul este că eu nu am fost activ ca artist vizual timp de zece ani. Fiind angajat ca grafician la un teatru de stat, nu am avut suficient timp pentru proiectele mele artistice. În acești ani s-au acumulat multe energii creative și idei pe care nu le-am putut realiza. Cu aproape trei luni înainte de pandemie am trecut printr-o operație pentru hernie de disc cervicală, urmând o perioadă lungă de recuperare, așa că practic am început să mă izolez, să mă aflu în carantină din decembrie. Neavând nici job, nici motivație să lucrez ceva, m-am bucurat mult de invitația primită de la Alina Andrei, George Roșu și Dan Perjovschi. După terminarea proiectului mi-a rămas obiceiul acesta să transform percepția mea asupra realității cotidiene în postere.
- Ce alte proiecte/ reacții ale creativilor locali sau internaționali ai apreciat în perioada asta?
Mi-a plăcut proiectul Artists Rooms de la Rezidența BRD Scena 9 și câteva reacții ale artiștilor internaționali, dar nu mă intreba de numele lor. Sincer, nu-mi amintesc.
- La ce proiecte lucrezi în prezent?
În prezent lucrez la mai multe proiecte în paralel, pregătesc mai multe expoziții, caut spații și vreau să obțin și niște fonduri pentru ele. În afară de grafică pe calculator (fac mai mult afișe de teatru și de film), pictez în ulei și acril, fac o serie de instalații din deșeuri și pregătesc intervenții în spațiul public. Sunt preocupat de viața cotidiană, mai ales timișoreană, de situația în care se află acum orașul cu o administrație proastă. Eu fiind din Secuime, am avut experiențe foarte plăcute acum 18 ani, când m-am mutat în oraș, într-un mediu primitor, tolerant și multicultural. Însă ceva s-a schimbat între timp și simt nevoia să îmi exprim nemulțumirea, chiar dacă sunt atașat și emoțional de acest oraș. I'm in a complicated relationship with Timișoara :)
4. Cum îți imaginezi că va arăta lumea peste 5 ani? Cât de mult vom fi învățat din această criză?
Sincer, nu știu, dar cred că „apocalipsa'' va fi transmisă live, cu pericolul că va fi trucată sau manipulată. Obiceiurile se vor schimba, ne îndreptăm tot mai mult spre o lume digitală, dar nu cred că se va schimba radical nici sistemul economic, nici gândirea ecologică și nici solidaritatea socială.
Expoziția Antifragile va avea loc la Galeria Sector 1 (Combinatul Fondului Plastic) și va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design - Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea.
Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, va dezvolta anul acesta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.