Mergi la conţinutul principal
search

Proiectul MUV, semnat de Modulab, face parte din expoziția Antifragile din cadrul Romanian Design Week

  • 24 August 2020
  • News

În așteptarea celei de-a opta ediții a Romanian Design Week, care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, am decis să vă prezentăm o parte dintre proiectele ce vor putea fi văzute în expoziția Antifragile. Aceasta va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația actuală cauzată de pandemie.

Astăzi facem cunoștință cu MUV, un robot autonom de sterilizare pe bază de lumină UVC creat de echipa Modulab. Cu o capacitate totală de 5200W, care îl face unul dintre cei mai puternici roboți din lume din categoria lui și o sursă de radiație UVC extrem de puternică, MUV sanitiser are o autonomie de minim cinci ore și poate steriliza un spațiu de 30 mp în mai puțin de 10 minute. Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiți care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spațiu, dar și în interacțiunea cu mediul.

Fără a fi nevoie de a expune un operator uman la radiație, acesta își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al unui spațiu cu peste 30% față de dispozitivele care trebuie acționate manual. Mișcarea continuă a sursei de radiație UVC asigură o distribuție uniformă în toată incinta, acționând asupra suprafețelor, dar și a aerului. Utilizatorul poate vizualiza harta pe care o configurează cu ajutorul unei aplicații Android, poate prelua controlul asupra traseului și poate descărca un raport la finalul fiecărui ciclu de sterilizare.

Modulab

  1. Cum s-a născut ideea MUV și a cui a fost aceasta? Care este echipa căreia i se datorează?

La începutul acestui an, laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab urma să lanseze pe piață o platformă mobilă autonomă (AMR) destinată suportului logistic în fabrici, depozite, aeroporturi și alte facilități cu spații mari. La începutul epidemiei, platforma a fost adaptată pentru sterilizare inteligentă. În prezent, Modulab produce două versiuni ale platformei mobile și două versiuni de robot autonom de sterilizare fără contact. Toți roboții vor fi fabricați în România. Compania a dezvoltat, de asemenea, un prototip de robot autonom de curățenie, care va intra în producție în curând.

  1. În ce etapă a ajuns proiectul? Care este pasul următor?

Un exemplar din MUV Steriliser a fost donat, cu sprijinul BCR, spitalului Universitar din capitală. Urmează să mai fie donat un robot identic unui alt spital.

  1. Care este cea mai mare provocare cu care vă confruntați în cadrul proiectului?

Procesele care țin de supply chian sunt de departe cea mai mare provocare. Am avut foarte mari întârzieri la componente de la începutul pandemiei și încă nu s-a rezolvat această problemă. Toți furnizorii noștri de componente și subansamble au devenit mai puțin previzibili în această perioadă.

  1. Care este obiectivul final al proiectului?

Să transformăm toate prototipurile noastre care au la bază o platformă autonomă mobilă în produse pe care să le marketăm pe piața internațională. Suntem singura companie din estul Europei care produce roboți autonomi și sperăm ca în curând să devenim una dintre cele mai puternice la nivel internațional. Pe termen mediu, lucrăm la dezvoltarea unui ecosistem de soluții și produse care să automatizeze toate procesele industriale/logistice ale clienților noștri. Vrem să producem tot în România – pentru că vrem ca roboții noștri să fie „made in EU”, vrem să păstrăm R&D-ul și producția sub același acoperiș, deoarece avem oameni foarte buni pe producție în echipă.

Modulab

  1. Cum vă imaginați că va arăta lumea peste 5 ani? Cât de mult vom fi învățat din această criză?

Peste 5 ani o mare parte dintre joburile repetitive vor fi înlocuite de roboți, atât soft cât și hardware. Noul coronavirus va fi mai puțin nou, dar nu mai puțin prezent. Economia, societatea și cultura, dar și stilul nostru de viață, la nivel micro, se vor modifica pentru a ne adapta la această infecție, dar și pentru alte infecții pe care acum poate nici nu le putem concepe, așa cum acum un an nu am fi putut concepe nici această pandemie. Europa de Est va fi noua China în ceea ce privește producția. Peste cinci ani va fi un bot care va răspunde la mailuri în locul meu, la timp, fără întârziere și care va răspunde și la interviuri pe baza contentului livrat de mine, iar eu doar voi valida J.

 

Expoziția Antifragile va avea loc la Galeria Sector 1 (Combinatul Fondului Plastic) și va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design - Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea.

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, dezvoltă anul acesta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.