Melania, Laura și Vlad reprezintă echipa de îndrumare în domeniul arhitecturii din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București. În cadrul RDW Design GO! 2024 aceșia au organizat expoziția Common Grounds, o expoziție ce a adus în discuție o temă tipic bucureșteană – coliziunea nerezolvată a țesutului urban tradițional cu cel totalitar, propunând strategii de intervenție în spațiul public, reevaluarea noțiunii de locuire și redarea caracterului unor locuri prin inserție arhitecturală.
***
În câteva cuvinte, cum ai descrie cel mai bine procesul tău de integrare în domeniul în care activezi astăzi? (cum ai ajuns sa faci ceea ce faci acum?)
Activitatea de îndrumare în domeniul arhitecturii are la bază (în cazul nostru și probabil nu numai) preocuparea constantă față de oraș ca mediu construit/ trăit/ locuit. Motivația unei cariere academice vine în primul rând din interacțiunea cu noile generații care asigură un cadru în care înveți mereu lucruri noi. Aceasta vine la pachet cu evoluția percepției despre spațiu, dar și cu dorința de a contribui la înțelegerea și deprinderea unor mecanisme care permit o justă raportare la problematicile orașelor în care locuim.
Ce faceți când nu organizați un eveniment în RDW Design GO? (care e activitatea voastră de zi cu zi?)
Prin natura profesiei de arhitect suntem constat preocupați de mediul în care trăim, iar investigarea acestuia se manifestă atât prin activitatea de îndrumare, cât și prin cea de proiectare de arhitectură. Suprapunerea acestor paliere de activitate permite antrenarea unui mod critic de a privi profesia și rolul arhitectului în societate.
Ce vă propuneți până anul viitor la RDW? (care sunt planurile voastre pentru viitorul apropiat?)
Suntem într-o constantă regândire a ceea ce înseamnă educația de arhitectură în societatea și contextul global de astăzi. În cadrul atelierului, principalele teme de studiu urmăresc: raportarea la context, calitatea locuirii și a spațiului public, importanța comunității în definirea spațiului, valora patrimoniului existent și au ca scop conturarea unor instrumente de înțelegere și gestionare a fenomenelor urbane contemporane. Considerăm că este important ca aceste teme de reflecție să ajungă în spațiul public, iar organizarea de expoziții sau publicații cu rezultatele unui astfel de demers sunt mijloace esențiale pe care ne propunem să le folosim și în viitor.
________
Atelier Melania Dulămea desfășoară activitate didactică de îndrumare a studenților anilor 2 și 3 în cadrul Departamentului Bazele Proiectării al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București.
Echipa de îndrumare - Atelier Melania Dulămea, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București