Patricia Opincariu și Horațiu Coman sunt cadre didactice ale departamentului Design al UAD Cluj-Napoca și designeri de interior @SEE Projects. Mai jos ne relatează despre pasiunea pentru design și inovație, dar și despre PRACTICA., principala inițiativă dedicată mediului universitar. În cadrul RDW Design GO! 2024 Departamentul de Design al UAD Cluj a organizat evenimentul UNLOCKING: THE CREATIVE CITY, accentuând comunicarea creativă și implicarea comunității de design prin workshopuri mentorate de experți din industriile creative din Cluj.
***
În câteva cuvinte, cum ați descrie cel mai bine procesul de integrare în domeniul în care activați astăzi? (cum ați ajuns să faceți ceea ce faceți acum?)
Designul este unul dintre mediile cele mai complexe de expresie ale creativității, iar atracția pentru un mediu ce îți conferă puterea de a crea lumi și experiențe noi a fost irezistibilă. Ne-am lăsat ghidați de pasiunea pentru inovație și cercetare, urmându-ne dorința de a contribui la dezvoltarea domeniului și a comunității.
Ce faceți când nu organizați un eveniment în RDW Design GO? (care e activitatea voastră de zi cu zi?)
Una dintre principalele noastre activități este aceea de cadre didactice ale Departamentului Design al UAD Cluj-Napoca unde, pe lângă activitățile academice convenționale, ne dedicăm inovării programelor de studii și dezvoltăm inițiative comunitare menite să formeze, holistic, viitorii profesioniști ai designului, nu doar să îi informeze. Organizăm adesea excursii de studiu, atât în țară, cât și în străinătate prin programul Erasmus+, unde antrenăm studenții și îi mentorăm pentru a participa la numeroase workshopuri și expoziții (naționale și internaționale), dar și pentru a vizita târgurile celebre de design din Europa.
PRACTICA., principala noastră inițiativă dedicată mediului universitar, cu care am participat la RDW Design GO!, este o experiență educațională informală, dedicată studenților Departamentului Design al UAD, menită să modeleze experiența academică a acestora prin facilitarea participării la workshopuri, conferințe și activități mentorate de profesesioniști ai domeniului și mediului de business din Cluj și nu numai. Aflat la a doua ediție în același an, PRACTICA. a câștigat rapid popularitate și vizibilitate, atât în rândul studenților, cât și în mediul academic și cel profesional, beneficiind de din ce în ce mai multă susținere și cu perspective pozitive de dezvoltare.
În paralel, suntem fondatorii SEE Projects (Space of Experimental Experience), studio de design interior unde transpunem în practică ceea ce cercetăm și susținem, de la implementarea unor idei inovative în ceea ce privește amenajările, la dezvoltarea unor modele de bune practici în designul de interior, dedicându-ne realizării unor experiențe memorabile și proiectelor atent concepute și implementate. Ne mândrim cu o abordare distinctă, ce combină teoria cu practica, studiul continuu și formarea constantă cu aplicarea concretă.
Facem tot posibilul să punem în valoare educația, formarea și informarea, și suntem onorați să contribuim activ la viitorul designului și comunităților creative, atât prin formarea studenților noștri, cât și prin colaborările constante cu membrii acestei comunități, aflată în continuă dezvoltare.
Ce vă propuneți până anul viitor la RDW? (care sunt planurile voastre pentru viitorul apropiat?)
Până anul viitor la RDW, ne propunem să extindem și să rafinăm evenimentul PRACTICA., care a devenit rapid un punct de referință în actualizarea și modernizarea învățământului superior de design (și, de ce nu, a învățământului vocațional, în general). Obiectivul nostru este de a aduce metodele de predare și acumulare de cunoștințe în pas cu cerințele contemporane, personalizând totodată experiența educațională a studenților noștri.
Vrem să contribuim activ la revitalizarea mediului universitar, să inspirăm pasiune și să cultivăm o atitudine proactivă în rândul studenților și colegilor. În plus, vizăm să consolidăm prezența și impactul Departamentului Design în mediul social și cel de afaceri și să susținem dezvoltarea unei comunități de designeri bine pregătiți, care să îmbine educația solidă, formarea riguroasă și pasiunea pentru creație.
Nu ne limităm doar la propuneri, ci acționăm deja în această direcție; planurile sunt conturate și în plină desfășurare. Ne puteți urmări pe @design.uadcluj pentru a descoperi ce surprize pregătim pentru viitor!
________
Departamentul Design de la UAD Cluj formează specialiști pregătiți să facă față cerințelor complexe ale societății contemporane, integrând arta și tehnologia pentru a crea interioare, grafică și obiecte pentru lumea designului românesc și global de mâine.
Patricia Opincariu & Horațiu Coman
Cadre didactice ale departamentului Design al UAD Cluj-Napoca, designeri de interior @SEE Projects