Mergi la conţinutul principal
search

Romanian Design Week participă la London Design Festival cu o expoziție digitală despre SCHIMBARE

  • 10 Septembrie 2020
  • News

Trăim vremuri interesante, care vor schimba ireversibil modul în care ne raportăm la obiecte și spații, modul în care proiectăm clădiri sau ne imaginăm fluxuri și interacțiuni și chiar modul în care gândim societatea în ansamblul ei.

Prin urmare, în viitor, designul și arhitectura vor trebui să facă față altor provocări, iar rolul creativității și inovației va crește, deoarece va trebui să găsim modalități mai bune de a transforma provocările în oportunități, reziliența în antifragilitate, precum și de a descoperi și proiecta procese sau produse noi, mai incluzive și mai prietenoase cu mediul.

Colecția românească prezentă la London Design Festival prezintă o serie de proiecte de design conceptual semnate de tineri designeri emergenți, ale căror practici se concentrează pe procese și celebrează experimentul ca parte esențială a procesului creativ.

Virtual Design Destination

Practicile selectate în această colecție sunt orientate către viitor, concentrându-se asupra experimentelor, asupra formelor sau materialelor noi, precum și asupra impactului obiectelor, dincolo de utilizatorul final. Abilitatea lor de a analiza și utiliza materiale și forme noi este contracarată creativ de libertatea de exprimare și de gesturile intuitive. Prin urmare, acestea sunt factori de schimbare și inovare, pionieri care nu se feresc de trecut sau de moștenirea lor creativă.

În ciuda faptului că provin dintr-o scenă de design în care, până în urmă cu 30 de ani, lucrările nu erau creditate individual și contribuția creativă era foarte puțin recunoscută, noua generație de designeri români reușește să demonstreze importanța tradiției, meșteșugurilor, colaborării și creativității, condusă, de data aceasta, de credințe și valori comune. Într-un viitor mai bun.

Fie că vorbim despre co/rizom, un proiect care încearcă să dezvolte un set universal de instrumente pentru meșteșugari, care să descompună procesele esențiale de lucru în pași de bază, pentru a reduce lacunele de cunoștințe dintre producție, marketing și vânzări; opera lui Agnes Lukacs, un manifest vizual ecologic, prin obiecte realizate din hempcrete - un biocompozit care s-a născut în contextul unei nevoi tot mai presante de schimbare a modului în care abordăm resursele; covoarele semnate de Dare to Rug, derivate din desene acrilice care explorează legătura dintre lumină și spațiu; Cabinetul Weave, de Ștefan Păvăluță (pentru DeltaCraft), care combină tehnici tradiționale din Delta Dunării cu prelucrarea contemporană a materialelor naturale; lucrările spectaculoase marca Radu Abraham, care are adesea o abordare intuitivă și personală, în căutarea sa pentru volume și proporții; compozițiile jucăușe și gesturile sculpturale ale ceramicii UAU sau procesul ludic din jurul sertarului, subliniat de Stardust Architects, proiectele prezentate în această colecție sunt un manifest pentru optimism și pentru puterea creativității.

Fă cunoștință cu cei doi curatori

Maria Neneciu

Maria Neneciu

Cu o experiență de peste treisprezece ani în domeniul creativ, deținând funcții ca manager cultural și jurnalist, Maria Neneciu face parte din echipa de organizare a Romanian Design Week încă de la începutul evenimentului, acum mai bine de opt ani. Între timp, RDW a devenit o autoritate a scenei locale a designului și unul dintre cele mai importante evenimente multidisciplinare regionale. Maria este interesată de modul în care creativitatea și industriile culturale pot deveni instrumente pentru dezvoltarea urbană. Maria a scris despre design, arhitectură și rolul industriilor creative și culturale în procesul dezvoltării sociale și urbane, atât la BBC Good Homes, în publicații locale specializate și revista Institute. În prezent, ea contribuie la platforma online a The Institute și face parte din echipa creativă a unora dintre cele mai importante proiecte semnate de The Institute - ecosistemul pentru industriile creative locale din România, precum Romanian Design Week, DIPLOMA și Cartierul Creativ.

Jimmy MacDonald

Jimmy MacDonald

Director comercial al Adorno și fondator al London Design Fair - un om de expoziții care știe să conecteze atât audiența digitală, cât și pe cea fizică, având rădăcini adânci în industria designului și lucrând pentru ambasade și instituții culturale.

Designeri 

• Radu Abraham • UAU • Agnes Lucaks • Co/rizom • Ștefan Păvăluță • Dare to Rug • Stardust Architecture

Supported by

 • Institutul Cultural Român din Londra • Romanian Design Week • UniCredit Bank Virtual Design

Destination

11-20 septembrie 2020

The New Reality

Anul acesta, Virtual Design Destination by Adorno va fi locul unde se vor putea descoperi paisprezece colecții de design din timpul London Design Festival, ce cuprind peste 200 de piese exclusive. Tema pentru prima ediție a Virtual Design Destination by Adorno este „New Reality”. Pregătirile pentru „New Reality” au fost inițiate în timpul creșterii infectării cu COVID-19 în Europa. Curatorilor din cele paisprezece țări participante li s-a cerut să reflecteze asupra unor experiențe, gânduri și teme specifice din timpul izolării, raportate la activitatea și la colecțiile curatoriate de ei. Aceștia au lucrat cu designerii lor locali la intersecția dintre meșteșug și design pentru a dezvolta sub-narațiuni ale temei generale, incluzând aspecte precum genul, urbanizarea, clima, izolarea și vindecarea, printre altele. Folosind designul ca instrument pentru schimbare, „The New Now” urmărește soluții eficiente și inovatoare, aducând laolaltă diferite cunoștințe și experiențe prin proiectare pentru a investiga ce înseamnă această nouă realitate.

O expoziție virtuală cu adevărat interactivă

Ca o primă galerie online digitală, Adorno și-a propus să revoluționeze modul în care experimentăm designul și arta online. Lucrând cu o echipă de dezvoltatori 3D calificată și diverși artiști, scopul este de a duce termenul „expoziție online” la nivelul următor. Mediile virtuale sunt adesea prezentate ca simple imagini sau videoclipuri, dar pentru Virtual Design Destination, Adorno va folosi cea mai recentă tehnologie pentru a face aceste medii complet interactive. Adorno a colaborat cu platforma de streaming Furioos pentru a oferi redare în timp real de la orice browser sau cască VR, ceea ce le permite vizitatorilor să navigheze liber în medii imersive, specifice țării, pentru a experimenta colecțiile care au fost toate modelate în 3D. Vizitatorii vor putea chiar să se întâlnească cu proiectanții prin intermediul unor interviuri video integrate. Nu în ultimul rând, vizitatorii vor putea experimenta peste 100 de piese de mobilier în propriile lor case, permițând realității virtuale să plaseze obiecte în împrejurimile lor cu ajutorul unui smartphone.

Despre ADORNO

Adorno este o galerie digitală pentru cele mai bune colecții design și artizanat din întreaga lume, condusă de partenerii Kristian Snorre Andersen (CEO), Martin Clausen (CTO), și Jimmy MacDonald (CFO). Selectat de o rețea de curatori din marile orașe în care designul este extrem de bine dezvoltat, colecțiile Adorno oferă o perspectivă unică asupra diverselor comunități creative din lume și celebrează munca designerilor care le modelează. Fiecare colecție prezintă piese unice sau în ediție limitată din domenii precum mobilier, textile, ceramică, sculptură și design-art. Cu fiecare nouă colecție lansată, Adorno adaugă un nou capitol la povestea designului global.

Program

Pe toată durata festivalului, vizitatorii for fi conduși într-un tur virtual al colecțiilor de curatorul fiecărei țări:

12 Septembrie: Lansarea programului

13 Septembrie: Suedia 10:00 AM & Danemarca 15:00 PM

14 Septembrie: Irlanda 10:00 AM & Norvegia 15:00 PM

15 Septembrie: România 10:00 AM

16 Septembrie: Finlanda 10:00 AM & Estonia 15:00 PM

17 Septembrie: Letonia 10:00 AM & Lituania 15:00 PM

18 Septembrie: Polonia 10:00 AM

19 Septembrie: Olanda 10:00 AM & Belgia 15:00 PM

20 Septembrie: Franța 10:00 AM & Spania 15:00 PM