Un tur virtual prin fișierele ce compun expoziția tematică RDW – Change, cu propunerea de a participa și tu la căutarea actuală și viitoare a unor moduri în care designul poate contribui la redesenarea unei lumi mai bune.
O selecție de proiecte care s-au remarcat prin armonia esteticii tradiționale și prin folosirea tehnicilor meșteșugărești vechi, sincronizate cu preocuparea pentru utilitate și pentru estetica contemporană.
De cânepă
Povestea cânepii - de la planta de cânepă la fir, de la țesătură la produs finit - urmează motorul interior al ecosistemului PATZAIKIN, care antrenează materialitatea și sensibilitatea fibrelor de cânepă, învățând din înțelepciunea milenară a moștenirii textilelor românești și adaptând-o la nevoile vieții moderne. Lăsând în urmă tendințele sezoniere ale modei, piesele devin expresia proprie a unei apariții fără vârstă.
Povestea vieții: meșteșugarii DeltaCraft
Proiectul pornește de la o temă de cercetare a meșteșugarilor din zona nord-dobrogeană și își propune să aducă în prim plan poveștile acestora într-un context apropiat publicului contemporan. „Povestea Vieții” explorează lumile a șase meșteșugari, dintre cei mai prolifici, în munci precum pielărie, împletituri din papură, construcția acoperișurilor din stuf, țesături, pictură, cusut.
Kraftmade
Marlene Stanciu și Alex Herberth, care trăiesc și lucrează în Cincu, Transilvania, cercetează sursele și resursele armoniei estetice străvechi și motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume. Ei testează aspectul practic contemporan al ideilor arhaice, al materialelor naturale și al circuitului lent de design, producție și consum, slow design.
Cel mai recent proiect al lor este albumul „The Saxons of Transylvania”, ce documentează întoarcerea sașilor în Transilvania, după ce fuseseră deportați în timpul regimului comunist.
co/rizom
co/rizom în colaborare cu Zestrea, o cooperativă din Beiuș, reinterpretează și revizitează forme și tipare de demult prin trei proiecte: „one de Zestrea”, „de/constructed” și „decked”. Prin acestea, co/rizom împreună cu meșteșugarii reușesc să exemplifice modul în care interacțiunea și co-crearea pot afecta înțelegerea meșteșugului tradițional.
Meșteshukar ButiQ - Povestea meșterilor
Meșteshukar ButiQ este o rețea de meșteșugari și întreprinderi de economie socială ce a reușit revalorizarea meşteşugurilor tradiționale rome. MBQ oferă produse premium de lifestyle cu o poveste și un design care ies în evidență în orice context. Ele sunt rezultatul unui mix de tehnici tradiționale de producție cu design contemporan de produs.
Expoziția CHANGE este inspirată de UniCredit Bank și realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin de ExpoArte.
Dacă vrei să fii la curent cu următoarele proiecte RDW #change, abonează-te la newsletter aici.