Mergi la conţinutul principal
search

10 Must See Exhibitions x RDW DESIGN GO

  • 03 Mai 2022
  • News

În luna mai, în București, cu ocazia Romanian Design Week au loc peste 20 de expoziții de artă și design dedicate publicului larg. Galerii, studio-uri multidisciplinare, de design și arhitectură, institute culturale, organizații de creație și meșteșug și business-uri locale creează un circuit expozițional efervescent și impresionant, de vizitat în perioada 13 - 22 mai.

 

10 expoziții de neratat în circuitul DESIGN GO sunt:

Expoziția de artă multidisciplinară „Conectat la natură (tradiție circulară)” ce poate fi vizitată la Muzeul Țăranului Român, descrie modalitățile prin care patrimoniul imaterial își găsește loc în arta contemporană, cu atenție la meșteșugurile din gospodăriile tradiționale românești, ca un pretext pentru a aduce în discuție potențialul fondului cultural și natural ca resurse ce pot fi folosite inteligent și inovativ în crearea premiselor unei dezvoltări durabile.

Conceptul expozițional pune la un loc meșteșugari, creatori populari, reprezentanți ai unor comunități rurale cu artiști, designeri și experți ai industriilor creative, în spiritul filosofiei rețelei România Tradițiilor Creative.

patzaikin

Expoziția Uranus Conciliere: O expoziție în spațiul public este un proiect Zeppelin & Ideilagram și face parte din cadrul „Uranus Acum” – un program pe termen lung, dedicat memoriei și viitorului zonei Uranus-Izvor-Rahova.

În 2019, a fost organizată o expoziție la Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC și mai multe instalații ce reconstituiau fragmente de clădiri distruse din zonă. În 2022, apare cartea „Uranus Acum” și această expoziție, ce conține două secțiuni principale.

Prima, intitulată „Urme”, se compune din 10 instalații răspândite pe teritoriul fostului cartier. Ele alcătuiesc un traseu explicativ despre locuri care au dispărut complet sau din care s-au păstrat doar fragmente. Este adus, în mod simbolic, trecutul înapoi și propus drept resursă pentru viitor. Cea de-a doua, „Mai departe”, are loc tot în spațiul public, și anume în parcul Izvor, în jurul așa-numitului „Rond al Bicicliștilor”. Secțiunea este dedicată unor idei și principii pentru viitorul zonei, precum și unor propuneri civice, arhitecturale și urbanistice.

ZeppelinFragment din fosta stradă a Salvatorului. Foto: Vlad Bâscă

LA PROSSIMA VOLTA, semnată de Mihai Popescu & Twins Studio este o expoziție-manifest, ce își propune să demonstreze importanța și spectacularitatea corpurilor de iluminat, să cerceteze și să arate procesele din spatele acestor obiecte, dar și să arate diversitatea și complexitatea pe care acestea o pot avea. Descoperă povestea unei lumini: vis, schiță, căutare, prototip, artizan, produs finit, serie, obiect, experiență, expoziție.

la prossima volta

Someș River Exhibition prezintă proiectul pentru dezvoltarea râului Someș care imaginează rolul acestuia în porțiunea de 15 kilometri care traversează orașul Cluj-Napoca. Râul Someș, astăzi, nu se mai citește ca o linie fină care împarte orașul în două. Din contră, este redesenat sub forma unei benzi late care este parte din țesutul orașului, încorporează sisteme ecologice distincte și integrează spațiul public.

Râul este privit ca un conector urban între spațiile publice și zonele verzi, devine promenada principală pentru pietoni și biciclete. În concluzie, această propunere are scopul de a reconecta râul și orașul.

somesLink sursă foto. 

SSAB găzduiește expoziția concepută de Attila Kim în cadrul căreia sunt expuse covoarele lucrate manual Atelier Kairos. Design-ul este semnat de Sorin Urziceanu și este completat de colecția capsulă realizată de Bogdan Ciocodeică. Atelier Kairos este primul brand românesc care combină designul contemporan creat în România cu meșteșugul tradițional tibetan pentru crearea de covoare țesute manual în tehnica „hand-knotted”, cu focus pe unicitatea fiecărui covor.

ssab

Creativitatea contemporană, estetica rafinată, funcţionalitatea, cultura şi eleganţa vor fi expresiile unui eveniment anual intitulat DESIGN OBIECT ce va fi inaugurat anul acesta la Galateea Contemporary Art, singura galerie dedicată ceramicii contemporane din România.

Anual, scopul este de a reuni cele mai frumoase şi originale proiecte de ceramică contemporană, dedicate designului de interior. Evenimentul este dedicat publicului larg, iubitor de design, arhitecţilor, designerilor de interior cărora galeria dorește să le ofere o zonă de inspiraţie pentru proiectele lor dar şi pentru ambientul personal.

galateea2006 „Întâlnire“, Cristina Popescu Russu

Amplasarea semi-periferică și contextul istoric al orașelor Varșovia, Brno, București și Kiev au creat situația în care forma spațiului comun este supusă unei schimbări constante, fără să își atingă vreodată forma țintă. Dezvoltarea marilor orașe din Europa Centrală și de Est se bazează pe necesitatea unei adaptări dinamice, ce adesea precede planificarea strategică pe termen lung. Urmărind problematică administrației, policentricității, proprietății și colaborării, expoziția „Polyperiphery” - Spații publice după ’89 prezintă documentarea vizitelor la fața locului, interviuri cu experți locali, date spațiale și rezumatul documentelor de planificare urbană.

OAR BUCURESTI

Cum ajunge o carte să ia naștere? Cum începem? Cum arată primele încercări? E suficient să existe o idee bună sau e nevoie de o întreagă echipă care să aducă la viață o simplă carte care ascunde între coperți o lume întreagă de poveste? Expoziția “Bun de tipar” este o invitație în culisele lumii cărților. Va fi prezentat tot procesul creației unei cărți, alături de scriitori, ilustratori, editori, tipografi.

clubul ilustratorilor

Trecem de atâtea ori pe lângă obiecte care par lipsite de orice importanță și valoare estetică și, totuși, sub „lumina” imaginației, ele pot deveni fragmente ale unei stele. La fel cum fiecare stea, oricât de diferită, poate deveni parte dintr-o fascinantă galaxie.

Astfel a luat naștere, în 2020, în plin an pandemic, WOOBA – un brand românesc sustenabil, bazat pe principiile economiei circulare. Produsele lor de design (cu precădere corpuri de iluminat) sunt create din baghete de lemn reciclat și îmbinări realizate prin tehnologie de printare 3D și transformate în obiecte urbane, geometrice, menite să satisfacă cele mai actuale tendințe în materie de gust și stil.

Instalația „Piece by Piece... Into the Light” își propune să redea, sub forma unei metafore vizuale, întregul proces al metamorfozării unei bucăți de lemn reciclat într-o micro-galaxie.

creart