Mergi la conţinutul principal
search

UK Focus | Sustainable & Circular Design

UK Focus | Sustainable & Circular Design

În Marea Britanie și în întreaga lume, noi inițiative în domeniul designului circular și sustenabil caută să răspundă provocărilor globale și să promoveze o înțelegere mai profundă a noastră și a lumii, pentru un viitor colectiv mai bun.

Programele British Council Architecture Design Fashion (ADF) lucrează cu expertiza sectorului de design al Marii Britanii pentru a explora valoarea socială și culturală a designului, și urmăresc să încurajeze schimbul de cunoștințe și experiențe de design la nivel global, generând astfel noi proiecte și idei în design în întreaga lume.

Ca parte a UK Focus, British Council a selectat o serie de resurse care oferă o introducere în designul sustenabil și circular, prin prisma a trei programe-cheie ale sale: Crafting Futures, Fashion Revolutionaries și Making Matters. De la păstrarea tradițiilor și abilităților locale în craft, la cercetare și inovație în materiale sau la limbajul divers din jurul sustenabilității, te invităm să explorezi importanța dialogului global și a colaborării către un viitor comun și colectiv din pespectiva UK Focus.

Sărbătorind valoarea craftului în istoria, cultura și lumea noastră de astăzi.

crafting futures
British Council: Crafting Futures

Crafting Futures este un program global British Council ce încearcă să contribuie la un viitor mai bun prin activarea potențialului unic al meșteșugului de a inspira oameni din întreaga lume.

Prin creație și prin colaborare internațională, programul reunește practicieni, designeri și organizații de patrimoniu din peste 20 de țări din întreaga lume pentru a explora împreună direcții pentru acest viitor.

Lansat în România ca program pilot în 2020 și continuând în 2021, Crafting Futures conectează profesioniștii din craft și design din Marea Britanie și România, punând accent pe experiențe de învățare colaborativă, explorând utilizarea înțelepciunii tradiționale pentru a inova pentru un viitor sustenabil.

Programul își propune să spună povești despre meșteșuguri și înțelepciunea care vine din ele, să dezvolte o colaborare interculturală bogată, reunind tradițiile și designul contemporan pentru a promova idei noi, modele inovatoare și practici creative.

Explorează studiourile practicienilor din întreaga lume, ascultă povești despre rezidențe internaționale, citește despre provocările și aspirațiile artiștilor și craftiviștilor români și britanici și joacă-te cu ghidul nostru pentru a încerca o carieră în craft.

Vezi, ascultă, citește, încearcă - și descoperă povestea craftului pentru un viitor mai bun, văzută din perspectiva Crafting Futures.

VEZI

SEE

Găsește inspirație în poveștile și munca practicienilor în craft prin seria de filme "Why I Make". Pășește în studiouri din întreaga lume și cunoaște makeri care au ajuns la craft pe căi diverse, de la sănătatea mintală prin broderie în Mexic la creșterea gradului de conștientizare a speciilor pe cale de dispariție prin lucru cu hârtia în Filipine.

În primul episod din serie, mai sus, cunoaște-o pe Cleopatra Coșuleț și descoperă modul în care ea crează întregi universuri prin bijuteriile ei, folosind materiale și procese experimentale. Mai departe, descoperă întreaga serie de filme, cu povești despre broderie în Mexic, sticlărie în Marea Britanie sau batik în Malaezia.

ASCULTĂ

crafting futures
Photo: Agnese Sanvito

 

Descoperă poveștile a șase designeri și meșteșugari care participă la rezidențe creative din întreaga lume, explorând abilitățile, ideile și identitățile din spatele muncii lor. Ascultă podcastul The Residency creat de British Council și Disegno și pentru perspective inedite asupra legăturilor dintre culturi și tradiție ascultă episoade ca Textiles and Linguistics: Script as Pattern in Kinshasa, Smelting and Folklore: Ore to Steel from Ireland to Japan, Clothing and Globalisation: Autonomy and Molas in Panama.

Ascultă întreaga serie.

CITEȘTE

crafting futures
Photo: Magdalena Menzinger / Kraftmade

„Când totul dispare, oamenii încă vor să creeze. A crea ceva este un act productiv, vindecător”.

Cum inspiră meșteșugul, cum intri în lumea craftului și care poate fi rolul său într-un viitor mai bun pentru toți? De la creatori la activiști, descoperă poveștile, pasiunile și perspectivele inedite ale unora dintre participanții români și britanici la programul Crafting Futures printr-o serie de interviuri realizată de British Council. Intră în lumea lor:

Annemarie O’Sullivan, creatoare de coșuri contemporane din East Sussex care folosește și reactivează tehnici tradiționale britanice.
Carol Carey, Creative Director pentru Somerset Art Works , cu peste 20 de ani de experiență în design, artă publică și design urban/spațial.
Dorit Young, designer și fondatoare a Clothes Clinic și realizatoare de pălării couture, pasionată de modă sustenabilă și conservarea tradițiilor creative.
Gareth Neal, designer de mobilier recunoscut internațional pentru combinarea inovatoare a tehnologiilor ultramoderne de fabricare cu tehnici tradiționale.
Marlene Stanciu, activistă și cercetătoare în craft pasionată de ruralism și slow design și fondatoare a KraftMade.
Oana Neneciu și Loredana Pană, coordonatoarele DeltaCraft, o platformă colaborativă de susținere a meșteugurilor în Delta Dunării.

Află mai multe despre Crafting Futures în România și participanții în program.

ÎNCEARCĂ

crafting futures
Photo: Aditya Wardhana / Unsplash

Ești maker sau designer independent sau faci parte dintr-o comunitate sau un grup din zona aceasta? The Craft Toolkit, dezvoltat de British Council Thailanda și Applied Arts Scoția, își propune să te ajute să profesionalizezi munca ta și să dezvolți abilități esențiale de business pentru un viitor sustenabil în craft. Explorează modulele și studiile de caz din Craft Toolkit și descoperă cum poți să identifici ce este valoros și important pentru tine, să setezi obiective și să planifici sustenabil, să dezvolți idei noi de produse, să calculezi costuri și prețuri, să-ți extinzi activitatea, să gestionezi veniturile și să identifici noi piețe sau publicuri potrivite.

Inițiative pentru schimbare în bine în industria globală a modei.

Moda este o industrie globală cu un impact social și de mediu uriaș. Fashion Revolutionaries, un parteneriat între British Council și Fashion Revolution, își propune să creeze schimbări pozitive în industria modei la nivel mondial și să scoată în față activiștii care explorează noi abordări în industrie – cele care prețuiesc oamenii, mediul, creativitatea și profitul în aceeași măsură.

Reunind liderii globali pentru a analiza posibilitățile de regenerare prin creativitate, politici, competențe, educație și parteneriate, Fashion Revolutionaries își dorește să amplifice vocile celor din locuri care sunt adesea cel mai afectate de efectele dăunătoare ale industriei modei.

Vezi, ascultă, citește, încearcă - și descoperă noi perspective asupra modei sustenabile din perspectiva Fashion Revolutionaries.

british

VEZI

Cum folosești o singură bucată de material și o abordare inspirată din economia circulară pentru a crea produse sustenabile? De la upcycling la reciclare la muncă responsabilă social și cu mediul, descoperă-i pe unii dintre revoluționarii din avangarda schimbării în industria modei.

Urmărește seria de interviuri Fashion Revolutionaries și cunoaște-i pe cei care lucrează din inima industriei, militând pentru schimbări vitale spre un viitor mai sustenabil și mai responsabil în modă.

ASCULTĂ

listen
Photo: Fashion Revolution

 

Fashion Revolution Podcast

Care sunt poveștile ascunse ale hainelor noastre?

Jurnalista de fashion Tamsin Blanchard vorbește cu cercetători, experți în lanțul de aprovizionare, lucrători în industria textilă, politicieni și activiști pentru a explora intersecțiile dintre sustenabilitate, etică și transparență în modă. Fiecare episod te va purta într-o incursiune în problemele sociale și de mediu ale modei, dar îți va oferi și soluții prin care și tu poți acționa pentru o schimbare în bine. Ascultă aici podcastul Fashion Revolution.

 

Fashion Question Time

Criza actuală aduce la lumină și moduri prin care acțiunile noastre pot deveni mai sustenabile. Dar chiar și când ne luăm răgaz pentru a reflecta asupra propriilor pattern-uri de consum și poluare, problema milioanelor de lucrători din industriile conexte ale modei care și-au pierdut deja locurile de muncă rămâne încă, în mare măsură, fără răspuns.

Explorează în profunzime aceste provocări și pattern-uri în schimbare prin dezbaterea Fashion Question Time “Mass consumption: The end of an era”. Fashion Question Time este o platformă de dezbatere pentru viitorul industriei modei organizată anual în cadrul Fashion Revolution Week. Află mai multe.

CITEȘTE

citeste
Photo: Fashion Revolution

 

Cum poți cumpăra haine în mod sustenabil?

La 24 aprilie 2013, o fabrică de confecții din Bangladesh din Dhaka s-a prăbușit, ucigând 1.133 de persoane și rănind peste 2.500. Tot mai multe voci cer o abordare mai sustenabilă și responsabilă în industria modei, iar Fashion Revolution Day comemorează dezastrul, încurajând consumatorii să întrebe "Cine mi-a făcut hainele?". Kendall Robbins de la British Council explică de ce avem nevoie de o abordare mai sustenabilă a modei – și ce poate face oricare dintre noi în această privință. Citește interviul cu Kendall Robbins.

Loved Clothes Last fanzine

Cumpără mai puțin, ai mai multă grijă, și află cum poți face ca hainele pe care le iubești să reziste mai mult – Fanzine-ul Loved Clothes Last explorează problema deșeurilor și a consumului în masă în industria modei. Răsfoiește aici ediția digitală sau descoperă alte numere ale fanzine-ului Fashion Revolution.

Fashion Transparency Index

Când fabrica Rana Plaza s-a prăbușit acum șapte ani, ucigând și rănind mii de muncitori din industria confecțiilor, oamenii au fost nevoiți să sape printre dărâmături după etichete de îmbrăcăminte, pentru a-și da seama ce mărci produceau haine acolo. Este imposibil ca întreprinderile să se asigure că drepturile omului sunt respectate, condițiile de muncă sunt adecvate și că mediul este protejat fără să se știe unde sunt fabricate produsele lor.

Un instrument pentru a încuraja brandurile majore să fie mai transparente, Fashion Transparency Index 2020 de la Fashion Revolution a revizuit 250 dintre cele mai mari companii din industria modei și le-a clasat în funcție de cât de mult dezvăluie despre politicile lor sociale și de mediu, practici și impact.

Chiar dacă transparența nu înseamnă automat sustenabilitate, ea este primul pas pentru a responsabiliza brandurile și a le cere să țină cont de drepturile omului și impactul asupra mediului al practicilor lor. Vezi rezultatele Fashion Transparency Index din 2020.

ÎNCEARCĂ

FASHION
Photo: Lauren Fleischmann / Unsplashed 

How to be a Fashion Revolutionary

Calling all fashion revolutionaries!
The pro-fashion protesters.
The disruptors who dare to say “I can change the world.”
This book is for you.
It’s time for a Fashion Revolution.

Vrei să contribui la schimbare în industria modei? Explorează broșura How to be a Fashion Revolutionary dezvoltată de Fashion Revolution și British Council și descoperă inspirație și idei despre cum îți poți folosi vocea și puterea pentru a crea schimbare.

How to tell your story

Fie că întotdeauna ți-ai reciclat sau reparat garderoba, cumperi doar de la retaileri etici sau ai început să-ți creezi propria linie, e momentul să dai mai departe povestea ta! Descoperă cum îi poți inspira și pe alții să devină revoluționari în modă cu toolkit-ul How to tell your story care însoțește seria de filme Fashion Revolutionaries.

Cultural Heritage Exploration Toolkit

Istoria globală a textilelor este una frumoasă și plină de secrete. Dacă ești educator, student, tânăr designer în căutare de inspirație locală sau doar ești interesat de moștenirea ta culturală în domeniul textilelor și al meșteșugului, Cultural Heritage Exploration Toolkit dezvoltat de British Council și Fashion Revolution te ajută să explorezi propria ta poveste culturală.

Explorarea viitorului în design și materiale prin prisma economiei circulare.

making matters
Photo: Adrien Converse / Unsplash

Making Matters este un program multidisciplinar British Council care explorează viitorul în design și materiale prin prisma economiei circulare.

Programul promovează schimbul de cunoștințe și competențe în design circular și se concentrează asupra modului în care principiile economiei circulare pot fi un catalizator pentru creativitate, colaborare și schimbare pozitivă în arhitectură, design și modă.

Concentrându-se pe strategiile de design circular din Vest, Making Matters își propune să ofere o platformă de schimb internațional de expertiză, explorând modul în care designul și creația pot răspunde provocărilor globale de mediu pentru a oferi soluții alternative, sustenabile pentru viitor.

VEZI

future circularity

"Dacă ne raportăm la design în context circular, avem șansa de a-l vedea ca pe un instrument strategic pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi" - Adi Wibowo, Arhitect, Jakarta

Future Circularity: New Voices in Southeast Asia prezintă o narațiune de viitor pentru creație și design circular, construită din perspectiva unor creativi din două orașe din Indonezia.

Filmul a fost creat pentru sesiunea British Council din cadrul Disruptive Innovation Festival (DIF), un festival online care își propune să schimbe mentalitățile și să inspire la acțiune pentru o economie circulară. Curatoriat de Fundația Ellen MacArthur, DIF invită participanții să împărtășească idei și povești care provoacă convențiile, stârnind conversații critice prin interviuri, filme și podcasturi.

ASCULTĂ

ASCULTA
Photo: Circular Cultures, British Council/Onassis Foundation 

Materialele reciclate și reciclabile ne oferă modalități noi de a reduce deșeurile și utilizarea resurselor virgine, dar pot ele și să aducă o mai bună calitate a vieții pentru toți? Ce trebuie să facă designerii și companiile diferit pentru a deveni circulari?

Ascultă o discuție despre Circular Cultures: Design, Fashion, Crafts, parte a unui eveniment de două zile organizat de British Council și Onassis Foundation ca o introducere în design sustenabil, inovație și noi direcții pentru economii circulare emergente, prin prisma materialelor, modelelor și mentalităților alternative.

Parte a programului Making Matters, Circular Cultures urmărește să aducă în prim-plan designul sustenabil, circularitatea și cultura craft în spațiul european. Scopul său este de a promova un dialog critic în jurul designului și circularității, de a dezvolta lideri în domeniu și de a crea noi rețele UE în jurul sustenabilității și circularității.

CITEȘTE

"Pășește într-o pădure. Sari în ocean. Toată biomasa din jurul tău - toată viața, moartea și reconstrucția habitatului - este o producție vastă și continuă de materiale. Și totuși pădurile nu au groapă de gunoi, oceanul nu are ape uzate. Timp de miliarde de ani, plantele și animalele au evoluat pentru a crea materiale cu un anumit set de ingrediente pe care alte organisme știu să le obțină, să le utilizeze, să le descompună și să le utilizeze din nou. E timpul să învățăm de la ele."

Materiom din Marea Britanie oferă o platformă gratuită pentru rețete și date privind materialele realizate din surse naturale, cum ar fi deșeurile agricole. Prin acces liber la resurse, Materiom accelerează dezvoltarea materialelor și reduce barierele de acces pe piața materialelor din întreaga lume, lucrând în același timp cu companii, orașe și comunități pentru a sprijini dezvoltarea lanțurilor locale de aprovizionare cu biomateriale care hrănesc ecologiile și economiile locale. Explorează biblioteca de materiale Materiom.

ÎNCEARCĂ

Cum ar fi să poți regândi totul de la zero?

Află răspunsul explorând Circular Design Guide, primul ghid de design thinking pentru economia circulară, dezvoltat de IDEO și Ellen MacArthur Foundation din Marea Britanie.

Creat pentru a promova economia circulară, ghidul încurajează inovatorii și liderii din domeniul corporate să-și pună noi întrebări cu privire la valoarea și sustenabilitatea afacerilor pe termen lung și să aplice principii circulare propriilor organizații.

Ghidul, la crearea căruia au contribuit companii de top alături de peste 400 de studenți și instituții specializate în design, include 24 de metode și o bancă de resurse prin care factorii de decizie, inovatorii în antreprenoriat, studenții sau creatorii pot înțelege și aplica principiile economiei circulare. Circular Design Guide vine cu o nouă abordare, oferind atât o introducere în conceptele economiei circulare, cât și tehnici de design thinking adaptate acestui nou cadru economic. Descoperă-l aici.