Mergi la conţinutul principal
search

Romanian Design Week #naturalresources

  • 15 Aprilie 2020
  • News

Un tur virtual prin fișierele ce compun expoziția tematică RDW – Change, cu propunerea de a participa și tu la căutarea actuală și viitoare a unor moduri în care designul poate contribui la redesenarea unei lumi mai bune.

Natural Resources

Trecem la capitolul al doilea. În căutarea designului ce poate contribui la un viitor sustenabil am colecționat o serie de preocupări legate de reintegrarea materialelor naturale în practicile designului contemporan, prin utilizarea rațională a resurselor sau prin reinterpretarea creativă a calităților sau limitărilor materialelor respective. 

Wood 
O banchetă din trunchiuri de stejar, dispuse vertical și întărite de pene ascunse din lemn. Secțiunile provin din același trunchi, fiind realizate decupături grosiere ce apoi au fost rafinate în forma finală. Geometria dură, combinată cu fisuri adânci dau un caracter puternic piesei realizate de Ciprian Manda

Ciprian Manda

Un scaun făcut de mână din lemn de frasin folosind tehnici tradiționale de îmbinare. Suprafața lemnului este tratată prin ardere și finisată cu ulei și ceară naturală. Atelier Arboritm

Într-un context marcat de încălzirea globală, impactul plasticului asupra mediului sau exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale, Echipa Nord Arin își asumă o misiune curajoasă: lucrează cu lemn prelucrat 100% responsabil. Colecția BEAMS 2020 este inspirată de forma grindei de lemn și este realizată din lemn de stejar cu o vechime de peste 300 de ani. Taburetul LUNA este o construcție din lemn de stejar, prelucrat în 3 puncte de susținere, pentru o stabilitate perfectă, cu trei tipuri de finisaje. 

Taburetul LUNA


Între pietre și lemn este o colecție de obiecte realizate de echipa Co Laboratory din resturi de marmură și lemn rămase de la alte proiecte și explorează relația dintre două materiale. 

Echilibru este o lampă-ghiveci destinată să recreeze esența naturii și să stimuleze meditația.

Wool
iele world își propune sa devină un motor social în zona Gorj prin implicarea comunității locale în procesul de creație. Organizează lunar „Șezătoarea ielelor”, eveniment în cadrul căruia femeile din zona urbană participă la diverse activități din atelier, învațând să toarcă, să croșeteze sau să prelucreze fetru.
ieie world

Drumul lânii: de la design vestimentar la instalație de artă este un proiect inițiat de MA RA MI în linia care a consacrat deja brandul, respectiv de a promova designul autentic românesc către un public preocupat de întâlnirea dintre tradiție, design vestimentar și cultura epocii în care trăim. 

Colecția Enchant & Delight a schimbat perspectiva asupra materiilor prime precum cuprul și lâna sau argintul și lâna și asupra relației dintre acestea. Iar modul în care s-a lucrat la colecție a schimbat perspectiva mentală asupra unei echipe creative formate dintr-un maestru artizan în metal și un tânăr designer de bijuterii.

Enchant & Delight

Este un fapt deja cunoscut că industria textilă este una dintre cele mai mari surse de poluare la nivel mondial. O parte semnificativă vine din utilizarea pigmenților și a materialelor sintetice care exploatează resursele neregenerabile ale planetei. Proiectul Atelier Tron urmărește să ofere o alternativă sustenabilă reintegrând tradiția și meșteșugul în procesele de design și producție. 

Perfect breakables
Vase no.1 al Mădălinei Teler îmbină metode ale meșteșugului tradițional, presarea în formă și modelarea manuală, cu un design contemporan, rezultând întâlnirea perfectă dintre funcționalitate și decorativ. Este un produs sustenabil, realizat din porțelan și gresie reciclate în atelier, reducându-se astfel pierderile de material.Mădălina a creat și A_Round, o piesă decorativă de perete, multifuncțională și interactivă. 

Studio mud. și AMAis propun o instalație incluzivă cu miză socială: două persoane se întâlnesc cu materia ceramică și modelează pe nevăzute. Meșteșugul e baza unei interacțiuni ieșite din comun în care se pot întâlni doi prieteni, doi parteneri, doi străini, un designer și un beneficiar sau un tipic și un nevăzător.  
 

Studio Mud & AMAis

Ceramic Sparrow lucrează cu materiale non-toxice, obiectele ceramice își păstrează funcționalitatea zeci de ani, realizarea nu implică procese poluante, resturile se reciclează pentru piese noi, ard în cuptor electric din categoria eco, iar nivelul la care produc  este sustenabil, folosind responsabil resursele.

Stiva este formată din farfurii din diferite tipuri de gresie, făcute manual prin tehnica modelajului din foi, colorate prin tehnica glazurării în straturi, într-o multitudine de culori, selectate și asamblate într-o stivă, sub forma unui paletar. Un proiect semnat de Victoria Finală.
 

Victoria Finala - Stiva

Aqueduct, proiectul 201 Studio Design, este o vază care face analogie prin nume și formă la sistemul antic care capta și transporta apa către marile orașe. 

Proiectul Tactil Util face parte dintr-o continuă explorare și experimentare cu argila, un material cu vaste posibilități de utilizare. Cele trei vaze sunt începutul unei căutări de forme neconvenționale, inspirate din elemente arhitecturale, atribuite obiectelor ce ne înconjoară. 

Tactil Util

Lights on
Folosirea inteligentă a resurselor naturale a devenit, în ultimii ani, principala preocupare în ce privește designul industrial. Proiectul semnat de Agnes Lukacs oferă o soluție de iluminat interior inovatoare, estetică și practică, ținând cont de respectul față de planetă în contextul tot mai îngrijorător al modului abuziv în care ne folosim de resursele ei. Hempcrete – sau betonul din cânepă – este un material ecologic durabil, folosit tot mai des în construcții și design de interior datorită impactului său extrem de redus asupra mediului.

Agnes Lukacs - Hempiric
 

Recycling makes you beautiful
O dimineaţă începută cu obiecte sustenabile ne poate face mai conştienţi în privinţa mediului.Într-un atelier de ceramică există multe rebuturi, resturi, iar ceramica reciclată este materialul pe care Anca Dragu l-a folosit pentru setul de mic dejun.  

Una ca Luna

Expoziția CHANGE este inspirată de UniCredit Bank și realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ExpoArte.

Dacă vrei să fii la curent cu următoarele proiecte RDW #change, abonează-te la newsletter aici.