Mergi la conţinutul principal
search

Turul New European Bauhaus - beautiful.sustainable. together

  • 04 Mai 2022
  • News

Romanian Design Week, găzduiește anul acesta un concept expozițional special: "Building the Future. Together", un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expoziție-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum și importanța implicării civice și a spațiilor de dialog, amintind totodată de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.

Expoziția face parte dintr-un program dezvoltat de The Institute, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub semnul Noului Bauhaus European. Programul NEB din timpul Romanian Design Week va fi completat și de o serie de alte proiecte ce vor contura o hartă a spațiilor și a evenimentelor care împărtășesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucureștiului.

În lista acestor proiecte se regăsește și expoziția de artă multidisciplinară „Conectat la natură (tradiție circulară)” ce poate fi vizitată la Muzeul Țăranului Român. Expoziția descrie modalitățile prin care patrimoniul imaterial își găsește loc în arta contemporană, cu atenție la meșteșugurile din gospodăriile tradiționale românești, ca un pretext pentru a aduce în discuție potențialul fondului cultural și natural ca resurse ce pot fi folosite inteligent și inovativ în crearea premiselor unei dezvoltări durabile.

Conceptul expozițional pune la un loc meșteșugari, creatori populari, reprezentanți ai unor comunități rurale cu artiști, designeri și experți ai industriilor creative, în spiritul filosofiei rețelei România Tradițiilor Creative.

patzaikin

O altă expoziția din circuit este și Someș River Exhibition, ce prezintă proiectul pentru dezvoltarea râului Someș care imaginează rolul acestuia în porțiunea de 15 kilometri care traversează orașul Cluj-Napoca. Râul Someș, astăzi, nu se mai citește ca o linie fină care împarte orașul în două. Din contră, este redesenat sub forma unei benzi late care este parte din țesutul orașului, încorporează sisteme ecologice distincte și integrează spațiul public.

Râul este privit ca un conector urban între spațiile publice și zonele verzi, devine promenada principală pentru pietoni și biciclete. În concluzie, această propunere are scopul de a reconecta râul și orașul.

somes

Amplasarea semi-periferică și contextul istoric al orașelor Varșovia, Brno, București și Kiev au creat situația în care forma spațiului comun este supusă unei schimbări constante, fără să își atingă vreodată forma țintă. Dezvoltarea marilor orașe din Europa Centrală și de Est se bazează pe necesitatea unei adaptări dinamice, ce adesea precede planificarea strategică pe termen lung. Urmărind problematică administrației, policentricității, proprietății și colaborării, expoziția „Polyperiphery” - Spații publice după ’89 prezintă documentarea vizitelor la fața locului, interviuri cu experți locali, date spațiale și rezumatul documentelor de planificare urbană.

OAR BUCURESTI

Tot la UAUIM va putea fi vizitată și expoziția Forward » A cluster of houses aduce în prim plan un altfel de „înainte” - cel ce creează prilejul unei punți între trecut și viitor, privind țesutul istoric tradițional din centrul Bucureștiului ca resursă în procesul de (re)gândire a orașului contemporan. Fără pretenția de a oferi o soluție imediată, dar sub semnul necesității restabilirii unei continuității între vechi și nou, studenții au fost invitați să privească starea actuală a orașului ca pe un palimpsest, descifrând, prin prisma istoriei sale, regulile nescrise, specificitățile și persistențele ce creează locul, înainte de trasarea oricărui gest arhitectural.

andra panait

Creativitatea contemporană, estetica rafinată, funcţionalitatea, cultura şi eleganţa vor fi expresiile unui eveniment anual intitulat DESIGN OBIECT ce va fi inaugurat anul acesta la Galateea Contemporary Art, singura galerie dedicată ceramicii contemporane din România. Anual, scopul este de a reuni cele mai frumoase şi originale proiecte de ceramică contemporană, dedicate designului de interior. Evenimentul este dedicat publicului larg, iubitor de design, arhitecţilor, designerilor de interior cărora galeria dorește să le ofere o zonă de inspiraţie pentru proiectele lor dar şi pentru ambientul personal.

galateea

În cadrul evenimentului organizat de Meșteshukar ButiQ va fi lansată noua colecție de bijuterii, ce include cercei, inele, brățări și coliere realizate din alamă, cupru și argint. De asemenea, în această nouă colecție vor fi reintroduse piesele home decor din ceramică, iar publicul va fi invitat să admire și să cumpere noile creații.

MbQ își dorește să aducă în această micro lume cât mai mulți oameni pasionați de bijuterie și de tradiții. Prin urmare, va organiza un workshop în cadrul căruia meșteșugarul Nevers (Radu Ion) va împărtăși din cunoștințele sale și va transmite mai departe tehnicile tradiționale ce stau la baza creării unei bijuterii.

mbq

În 2020, în plin an pandemic, a luat naștere WOOBA – un brand românesc sustenabil, bazat pe principiile economiei circulare. Produsele lor de design (cu precădere corpuri de iluminat) sunt create din baghete de lemn reciclat și îmbinări realizate prin tehnologie de printare 3D și transformate în obiecte urbane, geometrice, menite să satisfacă cele mai actuale tendințe în materie de gust și stil.

Instalația „Piece by Piece... Into the Light” by CREART își propune să redea, sub forma unei metafore vizuale, întregul proces al metamorfozării unei bucăți de lemn reciclat într-o micro-galaxie.

creart

Industria textilă este unul dintre marii poluatori la nivel global, atât din perspectiva materiei prime folosite în procesul de producție, cât și din prisma hainelor care ajung să fie victimele colecțiilor lansate sub eticheta ‘fast-fashion’. În cadrul Romanian Design Week 2022, Printoteca propune un workshop de transformare a textilelor din garderobe fiecăruia prin tehnici de personalizare tradiționale: serigrafie manuală și block print. 

printoteca

Un alt eveniment parte din circuitul Noul Bauhaus European este și lansarea cărții „Noii industriași, creativii”, volumul 4. Platforma Formare Culturală a demarat în anul 2013 cu traininguri de formare în sectoare culturale și creative, sesiuni de consultanță și întâlniri de networking cultural, iar anul acesta se lansează „Noii industriași, creativii 04”, un material resursă pentru industriile culturale și creative, care dorește să centralizeze preocupări teoretice și practice ale sectoarelor creative, ale managementului și politicilor culturale, în principal din România, contribuind la extinderea bibliografiei de specialitate în aceste domenii.

formare culturală

În Cotroceni se va desfășura Bazar de Cotroceni este un eveniment de tip open-door, care aduce împreună micile afaceri locale și curțile & grădinile locuitorilor, care se deschid pentru a întări sentimentul de apartenență al comunității și pentru a crește nivelul de conștientizare asupra potențialului său, atât din punct de vedere social cât și economic. Evenimentul se află la a 4-a ediție, fiind produsul comunității locale și al oamenilor care descoperă fața ascunsă a cartierului

încotroceni

Atelierul de apicultură urbană pentru copii, organizat de Grupul de inițiativă civică Cișmi Civic, are scop educativ în vederea conștientizării importanței polenizatorilor urbani. Cu ajutorul unui stup de observație izolat de exterior cei mici, dar și cei mari, își vor putea depăși frica de albine fără pericol de înțepare, în timp ce vor descoperi o mulțime de lucruri ascultând explicațiile lui Marian Stoica.